Choose Language

ProBiotic LIVE


Tietoisuus probiooteista on lisääntynyt nopeasti kaikkialla maailmassa. Vastuullinen lemmikin omistaja tuntee probioottien suotuisat vaikutukset ja sen, että hyödyllisten bakteerien kuluttaminen rakentaa ja pitää immuunijärjestelmää yllä. Mikro-organismit asettuvat epäkypsään suolistoon tai palauttavat sen normaalin toiminnon ja edistävät patogeenisten bakteerien torjuntaa.

 

Probioottinen mikro-organismi Enterococcus faecium, jota ProBiotic LIVE -ruoat sisältävät, saadaan kansainvälisesti tunnetusta NCIMB-bakteeriviljelmäkokoelmasta. Se on valittu, koska sillä on erityisen suotuisia vaikutuksia isäntäeläimen ruoansulatuskanavassa.

Probiootit voivat hyödyttää eläintä eri tavoin:

  • Vähentää stressin vaikutuksia
  • Vähentää ruoansulatusvaivoja
  • Parantaa ravintoaineiden imeytymistä.
  • Parantaa ruoansulatusta
  • Parantaa ihon ja turkin kuntoa
  • Vähentää allergiariskiä
  • Ylläpitää tasapainoista mikroflooraa

 

FAQ Usein kysyttyä

1.    Mikä ero on prebiooteilla ja probiooteilla?

Probiootit ovat ystävällisiä, eläviä ja suojaavia suolistobakteereja, joita tarvitaan ruoansulatukseen ja mikroflooran tasapainoon.

Prebiootteja sen sijaan pidetään suojaavien bakteerien ravintona. Ne ovat sulamattomia monimutkaisia hiilihydraatteja, jotka stimuloivat probioottisten bakteerien kasvua (esimerkkinä frukto-oligosakkaroidit, FOS).

2.    Mikä mikrofloora on ja missä se sijaitsee ruoansulatuskanavassa?

Kaikkien eläinten suolisto on syntymävaiheessa suhteellisen steriili. Vastasyntynyt eläin saa siksi helpommin sairauksia aiheuttavia (patogeenisia) mikro-organismeja, koska sille ei vielä ole kehittynyt suojaavaa mikroflooraa.

Pian syntymän jälkeen eläimen suolistoon kehittyy monimutkainen mikro-organismisto. Tätä mikro-organismistoa kutsutaan termillä mikrofloora. Suoliston mikrofloora sisältää lukuisia erilaisia bakteereja ja sieniä, joista noin 400 on erilaisia mikro-organismeja, joita kaiken kaikkiaan on noin 1014 koko suoliston matkalla.
 Mikro-organismeja on sekä suolessa että sen seinämissä.

3.    Mikä merkitys mikroflooralla on ruoansulatukselle?

Mikrofloora muodostaa symbioosin eläimen kanssa ja hyödyttää isäntäänsä auttamalla ruokaa sulamaan erilaisin siihen erikoistunein entsyymein. 

Suoliston bakteerit myös stimuloivat immuunivastetta. Tästä syystä tasapainoinen mikrofloora on välttämätön hyvän ruoansulatuksen kannalta.

4.    Onko ProBiotic LIVE ensiluokkaista lemmikkieläinten ruokaa?

ProBiotic LIVE sisältää ainostaan ensiluokkaisia raaka-aineita, joiden teho on ollut jo pitkään todistettu. ProBiotic LIVE on kehitetty ensiluokkaiseksi lemmikkieläinruoaksi.

Ainekset
:
Funktionaalisten ProBiotic LIVE -lemmikkieläinruokien korkean laadun takana ovat luonnolliset ainekset. Kanaa, lammasta, kalaa, ankkaa, riisiä, maissia, eläinrasvaa, kalaöljyä, vitamiineja, kivennäisaineita ja muita raaka-aineita sisältävät ruoat ovat täyspainoisia ja korkealaatuisia. Ruoat ovat helposti sulavia ainutlaatuisen öljy- ja rasvaseoksen ansiosta. Kaikki ainekset on lisätty koostumukseen siten, että ne sulavat parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Prebiootit (FOS, probioottien ravinto)

Frukto-oligosakkaridit (FOS) ovat lisäaineita, jotka edistävät probioottisten bakteerien elinolosuhteita ruoansulatuskanavassa. Frukto-oligosakkarideja esiintyy luonnostaan monien hedelmien, vihannesten ja viljojen sokereissa. Syljen ja ruoansulatuskanavan entsyymit eivät pysty sulattamaan näitä monimutkaisia hiilihydraatteja, ja ne päätyvät paksusuoleen, jossa probioottiset bakteerit fermentoivat ne. Hyödyllisintä frukto-oligosakkarideissa on, että ne stimuloivat probioottisia bakteereja valikoivasti ja parantavat siten paksusuolen mikroflooran koostumusta ja vähentävät mahdollisesti patogeenisten (sairauksia aiheuttavien) bakteerien määrää.

FOS-lisäaineiden käytön ajatellaan edistävän suoliston hyödyllisten bakteerien terveitä elinolosuhteita

Omega 3 - ja omega 6 -rasvahapot ovat täydellisessä tasapainossa.
 Ne ovat kokonaisen rasvahappoperheen tärkeimmät jäsenet ja tärkeitä koiran terveydelle.

Sekä omega 3 että omega 6 ehkäisevät luontaisesti tulehduksia, kun elimistö on ensin muuttanut ne aktiiviseen muotoon.

Omega 3 -rasvahapot:
+ välttämättömiä aivojen ja verkkokalvon toiminnoille

+ vaikuttavat solukalvon läpäisevyyteen ja ihon terveyteen


+ auttavat torjumaan niveltulehdusta

+ parantavat lisääntymiskykyä
+ parantavat verenkiertoelinten toimintaa

+ auttavat torjumaan allergioita ja tulehduksellisia ihosairauksia.

Omega 6 -rasvahapot
:
+ välttämättömiä kasvulle ja lisääntymiselle 

+ ylläpitävät hormonitasapainoa 

+ vaikuttavat solukalvon rakenteeseen ja läpäisevyyteen

+ pitävät ihon ja turkin terveenä 

+ edistävät hermoston kunnollista kehitystä

+ lisäävät ruoan tehoa kasvun aikana, pitävät ihon hyvässä kunnossa 

+ ovat välttämättömiä verkkokalvon 
ja hermoston kehityksessä.

Hydrolysoitu rustokudos (kondroitiini)

Hydrolysoidussa rustokudoksessa on kondroitiinia, joka auttaa estämään niveliä tuhoavien entsyymien toimintaa. Kondroitiini lisää nivelten hyaluronihapon määrää, joka toimii niveliä voitelevana suojanesteenä. Kondroitiinisulfaattia esiintyy elimistössä luontaisesti.

Kondroitiinin tuotanto vähenee elimistössä iän myötä. Siksi sen lisääminen ruokaan on erityisen suotuisaa vanhemmille lemmikkieläimille (ja etenkin nivelrikkoa sairastaville eläimille).

Hydrolysoidut äyriäiset (glukosamiini)

Hydrolysoidut äyriäiset sisältävät runsaasti glukosamiinia. Glukosamiini on yleisimmin käytetty nivelrustoa suojaava lisäaine nivelrikon hoidossa. Glukosamiini on keskeinen ruston rakennusaine ja sitä esiintyy nivelrustossa.

Glukosamiini stimuloi nivelnesteen ja ruston valmistusta ja estää rustoa tuhoavien entsyymien toimintaa.

Lesitiini

Lesitiini sisältää fosfatidylkoliiniksi kutsuttua substraattia. Fosfatidylkoliinia on runsaasti soluja ympäröivissä kalvoissa. Siitä valmistuu myös asetylkoliinia, aivojen toiminnalle välttämätöntä hermojen välittäjäainetta. Lesitiini auttaa elimistöä hyödyntämään turvallisesti rasvaa ja kolesterolia. Se myös "emulgoi" rasvoja hajottamalla ne pienemmiksi pisaroiksi. Lesitiini ja sen johdannaiset ovat erittäin hyödyllisä ylipainoisille koirille, koska se auttaa iniiden elimistöä hyödyntämään rasvaa turvallisesti. Tästä syystä sen käyttö on suositeltavaa myös maksavaivoista kärsiville koirille. Lisäksi lesitiini on mainio lisä vanhemman lemmikin ruokavalioon, koska se suojaa verenkiertoelimistön sairauksilta.

Inuliini (FOS)

Inuliinit ovat luonnossa esiintyviä polysakkarideja (yksinkertaisten sokereiden monimutkaisia yhdistelmiä), joita monet eri kasvit tuottavat. Inuliinia käytetään ruoissa yhä enemmän, koska se ravitsemukselliset ominaisuudet ovat poikkeuksellisia. Inuliini sisältää kolmasosan tai neljäsosan sokerin tai muiden hiilihydraattien ruokaenergiasta ja kuudes- tai yhdeksäsosan rasvan ruokaenergiasta. Se myös parantaa kalsiumin imeytymistä ja edistää probioottina suolistobakteerien toimintaa.

5.    Ovatko probiootit ratkaisu stressiripuliin?

Stressi vaikuttaa suoliston mikroflooraan vähentämällä probioottisten bakteerien määrää. Kaikki stressaavat tilanteet, joihin eläin joutuu, nostavat suoliston pH-arvoa. Tällöin ruoansulatuselimistön olosuhteet voivat muuttua suotuisiksi patogeenisille bakteerilajeille hyödyllisten bakteerien sijaan. Rokotukset, antibioottikuurit, vieroitus, matkustaminen, kotiinpaluu tai sairaus voivat kaikki altistaa stressille, jotka voivat muuttaa suoliston bakteeritasapainoa pahoja bakteereja suosivaksi.

Stressi voi vaimentaa eläinten immuunivastetta, mikä johtaa ruoansulatuskanavan ekosysteemin säätelyjärjestelmän muutoksiin ja hajoamiseen, jolloin patogeenit pääsevät asettumaan sinne helpommin.

6.    Mikä on probioottien perusperiaate ja kuinka ne toimivat?

Tri Roy Fuller määritteli probiootit "eläväksi mikrobilisäravinnoksi, jolla on suotuisa vaikutus isäntäelimeen parantaen sen suolistomikrobitasapainoa". Tämä määritelmä korostaa elävien solujen merkitystä probioottien olennaisena rakenneosana.

Vastasyntyneen eläimen suolisto on suhteellisen steriili, eikä siellä ole mikro-organismeja, joita normaalisti esiintyy suolessa sairauksia torjuen. Probioottisten lisäravinteiden käyttö parantaa ja vakiinnuttaa suoliston mikroflooran.

Probioottien on osoitettu vaikuttavan seuraavin tavoin:

Kilpailu ravinnosta:

Suolessa samoista ravintoaineista kilpailevat sekä hyvät että pahat bakteerit. Siksi näiden ravintoaineiden kasvusta ja lisääntymisestä vallitsee yleinen kilpailutilanne. Mitä enemmän suolessa on hyödyllisiä mikro-organismeja, sitä enemmän hyödylliset ja haitalliset mikro-organismit kilpailevat.

Kilpailu kiinnittymispaikoista

Kiinnittyminen eri kohtiin suolenseinämässä on tärkeä kolonisaatiotekijä, ja monet suoliston patogeenit kiinnittyvät juuri seinämään, jotta ne eivät huuhtoutuisi pois suolenliikkeiden (peristaltiikan) ja sulavan ruoan mukana.

Immuniteetin stimulointi

+ Paikallisen ja systeemisen vasta-ainetuotannon stimulointi.

+ Makrofagien aktiivisuuden lisääntyminen.

+ Nostaa gamma-interferonitasoja.

Suora antimikrobinen teho

Tämä voi tapahtua joko bakteriosiinien avulla, joita tuottavat monet maitohappobakteerit (LAB) tai orgaanisten happojen (esim. maitohapon) avulla, jotka luovat patogeeneille vihamielisen ympäristön vähentämällä suolen pH-arvoa.

Parantaa ruoansulatusta
Probioottiset mikro-organismit toimvat terveen mikroflooran lisänä ja tuottavat polysakkaridimolekyylejä hajottavia entsyymejä ja käyttävät siten ravinnon tehokkaammin hyödykseen.  Mikrofloora tuottaa myös vitamiineja, jotka ovat isäntäeläimelle toissijainen lähde.

7.    Miksi nuoret eläimet ovat alttiimpia patogeeneille (pahoille bakteereille) kuin aikuiset?

Suoliston mikroflooran mekitystä voidaan kuvata esimerkillä, jossa taudittomat eläimet altistuvat herkemmin ja sairastuvat ruoansulatuskanavan patogeeneistä kuin tavanomaiset eläimet.

Vastasyntyneet eläimet ovat täyskasvuisia alttiimpia saamaan suun kautta tarttuvan ruokamyrkytyspatogeenin, kuten salmonellan. Tämä voidaan liittää suoliston mikroflooran puuttumiseen.

8.    Mikä on probiootin vähimmäisannos?

Jotta haluttu probioottinen teho saavutetaan, suolessa on saatava elämään ja lisääntymään tietty mikro-organismien vähimmäispitoisuus. Monissa tutkimuksissa on osoitettu, että probioottinen teho saavutetaan 109 (miljardin) elävän probioottibakteerin pesäkettä muodostavan yksikön (CFU) keskimääräisellä pitoisuudella täyspainoista ruokakiloa kohti. On viitattu siihen, että tietyllä mikro-organismilla ei olisi probioottista tehoa, jos yllä mainittu pitoisuus on pienempi ja jos se pysyy tätä tasoa pienempänä. ProBiotic LIVE -tuotteet sisältävät keskimäärin 109 CFU täyspainoista ruokakiloa kohti, jotta tietyt probioottiset mikro-organismit eläisivät ja lisääntyisivät suolistossa.

9.    Hyvän probiootin ominaisuudet

Turvallinen - probiootin komponentiksi valittu mikro-organismi ei saa sisältää patogeeneja, eikä toksiineja.

Elävä - probiootti voi toimia vain, jos siinä olevat mikro-organismit säilyvät elävinä säilytyksen aikana sekä ruoansulatuksen aikana, jotta nämä mikro-organismit pääsevät muodostamaan pesäkkeitä ja lisääntymään.

Vähimmäisannos - probiootin pitoisuuden on oltava keskimäärin 109 CFU kiloa kohti täyspainoista ruokaa.

Laadunvarmistus - on tärkeää, että probiootti ei ole kontaminoitunut muista mikro-organismeista ja sisältää ainoastaan tiettyjä fermentaation eli valmistuksen tai säilytyksen aikana valittuja mikro-organismeja.

10. Mikä ProBiotic LIVE on?

ProBiotic LIVE on funktionaalinen lemmikkieläinruoka, joka sisältää runsaasti eläviä probioottisia, terveen eläimen normaalia suolen toimintaa palauttavia ja ylläpitäviä  bakteereja. Mikro-organismit kolonisoivat epäkypsän suoliston tai palauttavat sen normaalin toiminnon ja edistävät patogeenisten bakteerien torjuntaa.

Probioottinen mikro-organismi Enterococcus faecium, jota ProBiotic LIVE ruoat sisältävät, saadaan kansainvälisesti tunnustetusta NCIMB (National Collections of Industrial and Marine Bacteria) -hapatekokoelmasta ja se on valittu, koska se kykenee tiettyihin toimintoihin isäntäeläimen suolistossa.

11. Mitä hyötyjä probioottien käytöstä on?

Probiootit hyödyttävät eläintä mm. seuraavasti:

+ vähentää stressin vaikutuksia

+ vähentää ripulia ja ruoansulatusvaivoja

+ vahvistaa immuniteettia ja kykyä torjua sairauksia

+ vähentää salmonellatasoja

+ edistää ruoansulatusta

+ parantaa ihon ja turkin kuntoa 

+ pienentää allergiariskiä

+ ylläpitää mikroflooran tasapainoa.

12. Milloin ProBiotic LIVE -ruokia on oikea aika käyttää?

ProBiotic LIVE -ruokia voi antaa kaikenikäisille eläimille, mutta erityisesti: 

+ heti syntymän jälkeen, jotta oikeanlainen mikrofloora kehittyy

+ vieroituksen jälkeen

+ ennen nukutusta ja sen jälkeen

+ antibioottikuurin aikana ja sen jälkeen

+ rokotuksen jälkeen

+ valmistauduttaessa stressaaviin aikoihin, niiden aikana ja niiden jälkeen

Koska probioottien tarkoituksena on palauttaa ja ylläpitää suoliston normaalia toimintaa, niitä tulisi käyttää aina, kun sen toiminnassa on häiriöitä. Suoliston toimintaa häiritsevät mm.:

+ suolistoinfektiot

+ oksentelu ja ripuli

+ antibioottihoito

+ stressi (matkustus, muutto ym.)

+ kilpailutilanteet


+ nukutuksen ja leikkauksen jälkeinen tila

+ huono ruokahalu

ProBiotic LIVE -ruokien strateginen käyttö stressin (rokotus, muutto), ravintomuutosten (vieroitus) tai antibioottikuurin jälkeen on erityisen suotuisaa ja erinomainen keino aloittaa probioottien käyttö.

13. Onko ProBiotic LIVE -tuotteiden käytöstä jotakin haittaa?

ProBiotic LIVE -tuotteiden käytöstä ei ole MITÄÄN haittaa!

ProBiotic LIVE sisältää terveissä eläimissä luontaisesti esiintyviä mikro-organismeja. Probioottien ei ole koskaan havaittu olevan toksisia. Edes yli satakertainen suositusannoksen ylitys ei aiheuta mitään haittaa. Mikään ProBiotic LIVE -ruokien ainesosa ei aiheuta ärsytystä tai allergisia reaktioita. Probiootti on inertti eikä selviä vapaana luonnossa. ProBiotic LIVE -ruokien ei tiedetä aiheuttavan haittaa merieläimille, maaperälle tai kasveille.

ProBiotic LIVE -tuotteiden käytöstä on suuri joukko etuja:

+ täysin turvallinen, ei yliannostusvaaraa

+ parantaa eläimen omia puolustusmekaniseja, minkä 
ansiosta se pystyy torjumaan paremmin infektioita

+ erittäin tehokas monien eri sairauksien yhteydessä.

14. Voiko probiootteja ja antibiootteja käyttää samanaikaisesti?

Antibiootteja erityisesti suun kautta käytettäessä suoliston normaali bakteerikanta häiriytyy. Antibioottihoidon pitkittyessä vaikutuksen suolistoon voivat olla hyvin suuret. Probiootit auttavat suoliston mikroflooraa palautumaan normaaliksi. Se on niiden ensisijainen käyttöaihe.

Koska suoliston mikroflooran palautuminen on tärkeintä juuri antibioottihoidon päätyttyä, probiootteja ja antibiootteja kannattaa antaa samanaikaisesti. Tämä johtuu siitä, että suolisto on dynaaminen; sen mikroflooran aktiivisuus vaihtelee sen sisällä olevan ruoan sekä antibiootin pitoisuuden mukaisesti. Siksi normaalin mikrobiaktiivisuuden toistuva tehostaminen on eläimelle hyödyllistä.

15. Voidaanko ProBiotic LIVE -ruokia käyttää sairauksien ennaltaehkäisyyn?

Eläimen ruoansulatuskanavaan kerääntyy miljoonia mikro-organismeja. Kun eläin on terve, suurin osa näistä mikro-organismeista on hyödyllisiä ja hyvänlaatuisia. Terveelläkin eläimellä on kuitenkin mahdollista, että terveessä suolessa on potentiaalisesti sairauksia aiheuttavia patogeeneja. Patogeenejä on niin vähän, ettei sairaus puhkea ennen eläimen yleisterveydentilan ja immuunistatuksen heikkenemistä.

ProBiotic LIVE auttaa ehkäisemään sairauksia stimuloimalla eläimen immuunijärjestelmää. Lisäksi ProBiotic LIVE -ruokien probioottiset mikro-organismit torjuvat potentiaalisesti patogeenisia suoliston mikro-organismeja. ProBiotic LIVE sisältää maitohappobakteereja (LAB). Suolessa se alkaa tuottaa maitohappoa, jonka pH on matala. Sen ansiosta suolessa on ihanteelliset olosuhteet hyödyllisten mikro-organismien synnylle ja kasvulle. Näin ehkäistään koliformeja kuten E. coli, joka suosii emäksisempää pH:ta.

16. Vaatiiko ProBiotic LIVE erityisiä säilytysolosuhteita?

Suosittelemme, että ProBiotic LIVE -ruoka säilytetään kuivassa, viileässä ja puhtaassa paikassa, poissa suorasta auringonvalosta ja suljettuna alkuperäiseen pakkaukseensa, suojassa kosteudelta ja lämpöhajoamiselta.

ProBiotic LIVE säilyy vakaana huoneenlämmössä 18 kk (koiran ruoat) ja 15 kk (kissan ruoat). Tämä on todettu pitkäaikaisissa tutkimuksissa.

17. Miksei elävää jogurttia voi käyttää probioottina eläimille?

Elävästä jogurtista eläin saa tiettyjä eläviä mikro-organismeja suolistoonsa. Sillä on kuitenkin tiettyjä haittoja ProBiotic LIVE -ruokiin verrattuna:

+ elävän jogurtin mikro-organismipitoisuutta ei tunneta, mutta se on yleensä melko alhainen ja riippuu jogurtin tuoreudesta ja säilytysolosuhteista. Pakkauksen avaamisen jälkeen mikrobipitoisuus voi pienentyä tai jopa hävitä.

+ elävien jogurttien sisältämät mikro-organismit valitaan usein ennemmin maun ja rakenteen kuin probioottisen hyödyn perusteella. Jogurtin sisältämillä mikro-organismeilla ei siis ole välttämättä lainkaan probioottista tehoa.

18. Selviävätkö ProBiotic LIVE -ruokien probiootit myös mahalaukun happamissa olosuhteissa?

Useimmilla eläimillä mahalaukun alhainen pH on luonnollinen tapa päästä eroon ruoassa olevista taudinaiheuttajista. Tämä prosessi ei ole täysin tehokas, sillä infektioita aiheuttavat mikro-organismit leviävät elimistöön enimmäkseen ruoansulatuskanavaa pitkin.

ProBiotic LIVE -ruoat sisältävät maitohappobakteereja (LAB). Nimensä mukaisesti bakteerit tuottavat hapanta maitohappoa. Tämä varmistaa, että bakteerit saavat kasvaa suotuisan happamassa ympäristössä. Happaman kasvuympäristön ansiosta maitohappobakteerit pystyvät estämään koliformeja, kuten E. coli, koska niiden kasvu edellyttää emäksisempää ympäristöä.